Varumärken

Avkoppling i flytande form

2016-08-26
2016 Mustasch Mode
Visst finns det dagar då jag vaknar upp från en tung lördag där jag kanske tagit en shot eller två för mycket. Sådana dagar då små söndagsmatinéer med minnesbilder från kvällen innan spelas upp i huvudet och som sprider den iskalla känslan av söndagsångest i kroppen. Men i stora drag har jag omfamnat min ålder med respekt och dricker nu förtiden i allt större utsträckning för att det smakar gott snarare än för att running man-dansa mig svettig på ett dansgolv. Min ringa ålder av 37 har istället väckt mitt intresse för whiskey.

Denna dryck - förmodligen hatad av lika många som älskar den - är en hel vetenskap i sig och i en uppsjö utav sorter och varianter tillsammans med lika många sätt att servera och dricka tänkte jag delge mig hur jag serverar mig ett glas whiskey för att komma åt så mycket smak och njutning som möjligt.



I många år hade jag ett noga utvalt glas att dricka whiskey i. Inhandlat på Åhlens var det inte av något märkvärdigt märke men återgav för mig då estetiskt hur jag tyckte att ett whiskey-glas skulle se ut och det blev en ritual att använda det. Det var liksom som att kroppen på något sätt kopplade av bara jag fick glaset i handen då just en stunds smuttande alltid inneburit avkoppling. På senare tid har jag använt mig av ett glas som är framtaget för att frambringa så mycket arom och doft som möjligt ur whiskyn. Estetiskt är det inte lika vackert men visst smakar det en aningens mer.



Vatten, is eller ingenting alls? En fråga som alltid är vilt debatterad bland whiskey-entusiaster. Personligen varierar jag lite beroende på vilken sorts whiskey jag dricker - sorter med extra rökig karaktär kan ibland få en isbit till sällskap då röken inbland kan bli lite övermäktig efter ett par munnar - en smältande isbit tar udden av röken allt efter som att den smälter. En hög alkoholhalt kan bedöva dina smaklökar en aningen och därmed försvinner också mycket smak - en tesked med vatten brukar göra susen för att få behålla smaken hela vägen igenom.



Innan du sätter glasen mot munnen så sätt det mot näsan och känn dofta ordentligt på din whiskey - mycket av smaken framkommer om du förbereder hjärnan på vad du ska dricka. Första sniffet brukar i regel bara dofta alkohol och därför brukar jag ge det tre ordentliga sniffar innan jag jag börjar dricka.



Precis som med en cigarr skall du avsätta tid för din whiskey - ingen av de två smakar speciellt gott om man stressar i sig dem. Det sägs att en cigarr skall ta 45 minuter att röka och jag skulle nog säga att min whiskey får minst lika lång tid. Optimalt gör de varandra dessutom sällskap.



Stäng av TVn, häll upp din whiskey, leta upp en schysst jazzig playlist på Spotify och njut av din lördag. Det tänker jag göra!